La proposta

Recorregut pel Montsec de Rúbies en cotxe.
El mapa del recorregut
Us proposem un recorregut motoritzat al voltant del Montsec de Rúbies i la Serra de Sant Mamet que us permetrà gaudir de la riquesa paisatgística de la part central de la Noguera.
  • Cal destinar-hi tot un dia.
  • El recorregut té més de 100 Kms.
  • Hi ha més de 2 hores de carretera / pista asfaltada.
  • Hem marcat l'itinerari al Google Maps

La plana

Comencem l'itinerari a Balaguer, capital de la Noguera, antiga capital del Comtat d'Urgell. Una ciutat de menys de 20.000 habitants que poc a poc va recuperant el seu ric patrimoni i el Segre.

El Segre i les cases de colors
El Segre a Balaguer

Des de l'ermita de la Mare de Déu del castell
Embassament Sant Llorenç de Montgai
Remuntem Segre amunt, per la banda esquerra, cap a Sant Llorenç de Montgai. Els colors de les parets de roca calcària, taronges que la pluja engriseix, combinen amb les aigües tranquil.les de l'embassament i la verdor de la fèrtil plana.

El Far West Lleidatà

Des de la torre de defensa de la Baronia de Sant Oïsme
Embassament Camarasa des de la Baronia de San Oïsme
Passat Camarasa, seguim recte abans del pont del Pastor per visitar l'aiguabarreig del Segre amb el Noguera Palleresa. Deixem el cotxe a la mini central elèctrica i anem a peu fins al Pont Penjat a l'inici del congost de Mu. Aquest camí de ferradura ens portaria fins Alòs de Balaguer.

Des de la Carretera del Doll
Embassament Camarasa - Lo Coscoll
Carretera del Doll amunt, un munt de corbes suaus, com un gran eslàlom, zigzaguegen al costat de l'embassament de Camarasa. Al fons, l'impressionant congost de Terradets ens espera impassible.
Podem parar a la Baronia de Sant Oïsme, on podem pujar a la torre del castell medieval, des d'on tindrem un bon mirador de l'embassament i de la línia de tren de Lleida a la Pobla que bordeja el riu Noguera Palleresa. I després, podem parar de nou, a la font de les Bagasses per veure d'aprop el congost de Terradets que separa el Montsec de Rúbies i el Montsec d'Ares.

Montsec de Rúbies des del Pallars

Cellers - carretera de Llimiana
Embassament de Terradets
Abans d'entrar als túnels que porten al Pallars agafem la carretera vella cap a la dreta, que passa pel costat de la presa de Terradets, creuem el Noguera Palleresa i penetrem a dins la muntanya en direcció a Llimiana.
Paga la pena, tot i les corbes, pujar fins a Llimiana on tindrem una bona balconada al Pallars.

Elaboren mel, gelea real, oli d'oliva
L'àvia Clementina
Recorrerem els 35 Kilòmetres del Montsec de Rúbies per la part septentrional des de ponent a llevant. Creuem la Vall de Barcerana i passem per l'antic Hostal Roig.
Podem pujar al Castell de Sant Gervàs, passant per Sant Miquel de la Vall on l' àvia Clementina hi elabora mel.

El Pas Nou i Vilanova de Meià

Tocant al Congost del pas Nou
La Roca dels Arcs al Pas Nou
Entrem a la Conca de Meià pel Congost del Pas Nou que ha format el riu Boix. Parets de roca imponents, delícia d'escaladors i moltes fonts.
Acabem el recorregut a Vilanova de Meià on podem relaxar-nos a la terrassa del cafè del Poble, el Sindicat, que té una àmplia terrassa amb vistes a el Cogulló.

Castell romànic del XI
Torre de defensa de la Baronia de San Oïsme

Llegenda del mapa

Llocs assenyalats al mapa

Restaurants assenyalats al mapa


Castell de Sant Gervàs
Castell de Sant Gervàs

Nota Final

Hem fet un recorregut superficial a un ampli territori molt poc poblat i ple de tresors, que forma part del Geoparc Orígens. Esperem que us hagin agafat ganes de conèixer-lo. És un paradís per geòlegs, paleontòlegs, excursionistes i escaladors.

Si us ha agradat i voleu compartir-ho


Altres Excursions a Ponent

Altres activitats

Si teniu algun suggeriment o estem donant alguna informació incorrecta, ens ho podeu fer saber a l'email lesgolfes.elmolideponent.com